La nova legislació sobre packaging reutilitzable, a la UE, no convenç ningú
Les noves i ambicioses propostes que podrien reduir substancialment els residus d'envasos a tota la Unió Europea s'enfronten a les crítiques dels grups de restaurants, que creuen que els plans no tenen en compte les realitats de la producció i el consum d'aliments.
Segons informa Helen Roxburgh, a FCSI, l'extens Reglament d'Envasos i Residus d'Envasos, publicat per la Comissió Europea al novembre, estableix recomanacions per reduir els residus, reduir l'excés d'envasos i potenciar l'ús de materials reutilitzables.
Les noves regulacions tindran un gran impacte al foodservice europeu, si s'adopten tal com estipula el Reglament. Per exemple, per al 2030, una cinquena part de les begudes per emportar, haurien de servir-se en envasos reutilitzables o recarregables, augmentant al 80% per a 2040.
Altres recomanacions exigeixen que el 10% dels envasos take away siguin reutilitzables, augmentant al 40% el 2040, reduint els envasos innecessaris de fruites, verdures o multipacks, i utilitzant únicament bosses de plàstic compostables.
"La proposta de la Comissió Europea sobre la revisió del Reglament d'envasos de la UE preveu una bona base de mesures per abordar els residus d'envasos en general, inclosos objectius vinculants de prevenció i reutilització de residus per a sectors específics", va dir Larissa Copello, responsable de polítiques d'envasos i reutilització de Zero Waste Europe. «Aquests objectius són imperatius si la UE vol promoure pràctiques lliures de residus i de prevenció de recursos i allunyar-se de les pràctiques habituals i malgastadores».
El pla de la Comissió Europea és mantenir els materials durant el màxim temps possible en un sistema «circular». Sense canvis, la UE preveu que els residus d'envasos augmentaran un altre 19% per al 2030.
Tot i això, hi ha experts que han acusat la UE d'un enfocament de «o ho prens o ho deixes» . Argumenten que les propostes posen massa èmfasi en els envasos reutilitzables a costa d'altres opcions respectuoses amb el medi ambient, com ara els envasos de paper d'un sol ús, i sobreestimen la durabilitat dels envasos reutilitzables.
«El canvi generalitzat als sistemes reutilitzables exigiria una enorme inversió per part dels restaurants en noves infraestructures de rentat i assecat, estacions de classificació, sistemes antirobatori, sistemes de dipòsit i renovacions, així com un augment dels costos de funcionament en forma de mà d'obra addicional (per al rentat), emmagatzematge (per a l'emmagatzematge de sistemes reutilitzables), aigua, detergents i despesa energètica», va dir Matti Rantanen, director general de l'Aliança Europea d'Envasos de Paper. "Atès que el marge de benefici mitjà d'un restaurant de menjar ràpid és del 6-9%, no és exagerat dir que això podria ser un cop fatal per a moltes empreses del sector"
Segons la consultora Kearney, s?estima que les inversions inicials per aconseguir la reutilització a escala sectorial podrien ser de fins a 20.000 milions d?euros. També adverteix que les propostes podrien fer que el sector torni a centrar-se als plàstics. «En imposar els envasos reutilitzables, la UE veuria una allau de productes de plàstic dur al mercat, molts dels quals tenen una baixa taxa de reutilització, per sota de 10 usos per als més barats importats de fora de la UE», afegeix .
Els envasos de menjar take away s'han tornat cada cop més importants a mesura que canvien els hàbits dels consumidors. Kearney diu que al voltant del 70% dels ingressos del sector foodservice , provenen de comandes per emportar, una tendència accelerada per la pandèmia.
Marco Musso, des de l'Oficina Europea de Medi Ambient, ha contra argumentat dient. "Per fer front al creixement incontrolat dels residus d'envasos, la UE necessita una prevenció i reutilització ambicioses dels residus, especialment als sectors de l'alimentació i les begudes, que representen dos terços del mercat total d'envasos a Europa".
A l'informe de Kearney, els investigadors van concloure que els costos operatius anuals addicionals oscil·larien entre el 0,5% i el 7% dels ingressos projectats del sector de restaurants per al 2030.
Els analistes diuen que els hàbits dels consumidors també podrien erosionar els resultats de les empreses, advertint que «quan es consumeix fora de casa, el consumidor mitjà no sol reciclar els residus d'envasos», i si ho desitja sovint s'enfronta a la manca d'instal·lacions públiques de reciclatge.
Conclou que una combinació de materials compostables, reciclables i reutilitzables és el millor per reduir els residus, amb diferents regles aplicades per a les comandes per dinar al lloc i per sopar. La patronal Food Drink Europe ha manifestat que "recolza l'objectiu" de reduir el malbaratament, però insta la Comissió Europea a "considerar les necessitats de les pimes, que formen el 99% del sector d'aliments i begudes de la UE".
L'organització, que representa 290.000 empreses a Europa, ha declarat que els requisits previstos sobre reutilització només s'apliquin quan estiguin recolzats per proves clares de benefici ambiental.
Davant d'aquesta situació, diversos països de la UE ja han començat a implementar la seva pròpia legislació, com França, que ha introduït una llei «anti-desperdici» que prohibeix els plàstics d'un sol ús. Moltes marques també han començat a introduir envasos i mesures respectuoses amb el medi ambient; en part, per complir les lleis nacionals.
En una carta oberta a la Comissió Europea a l'abril, empreses com McDonald's, Yum! o Baskin Robbins i fabricants d'envasos han declarat que «la pressa per trobar una solució simplificada per a una situació complicada només empitjorarà el problema». Afirmen que complir amb la reglamentació sobre envasos reutilitzables podrien necessitar un consum de «quatre mil milions de litres addicionals d'aigua cada any» i un ús més intensiu d'energia a causa de la necessitat de rentar i assecar els productes. La carta insta «els responsables de la presa de decisions a nivell de la UE a fer una pausa, avaluar les dades cada cop més significatives i reflexionar sobre la millor manera d'avançar».
Una coalició de 81 organitzacions, entre elles Zero Waste i WWF, han advertit que «el lobbying de la indústria dels envasos d'un sol ús i el sector de la restauració de servei ràpid estan soscavant la necessitat de la reutilització com a motor per a la prevenció de residus, la conservació dels recursos i la protecció del clima».
Els ecologistes també van expressar la seva preocupació pel fet que l'excessiva dependència dels envasos de paper compostable, de vegades presentats com una alternativa a la reutilització, exerceixi pressió sobre els boscos.
"Alguns a la indústria dels envasos d'un sol ús estan difonent intencionadament conceptes erronis sobre la higiene, la seguretat i el malbaratament d'aliments per defensar la perpetuació de les pràctiques actuals de malbaratament", va dir Musso.
La UE diu que per al 2030 la directiva reduirà les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle dels envasos a 43 milions de tones, en comparació dels 66 milions, si no es canvia la legislació, gairebé tant com les emissions anuals de Croàcia, i diu que lús daigua es reduirà al voltant dun milió de metres cúbics.
El document de proposta de la Comissió, que és considerat pel Parlament Europeu, diu que impulsar la reutilització estalviarà diners i crearà uns 600.000 llocs de treball, ja que espera «molta innovació en les solucions d'envasament que facilitin la reducció, la reutilització i el reciclatge”.” Les indústries d?envasos d?un sol ús hauran d?invertir en una transició, però l?impacte econòmic general i de creació d?ocupació a la UE és positiu», va concloure.
Convé seguir de prop aquest dossier, per les repercussions econòmiques que pot tenir al si del sector foodservice, especialment, el compost per pimes de restauració.